Huomaa! Sivut ovat testivaiheessa, joten ongelmia voi vielä löytyä, jos näin on, ilmoitathan asiasta foorumiin.

L119A1 BrittirynkkyL119A1 brittirynkky

Niin kauan kun softailua on tullut harrastettua, on mietityttänyt minkälaista settiä sitä alkaisi kasaamaan. Vietnam setillä aloitettiin, mutta vähäisen käytön vuoksi sekin myytiin pois. Vietnam on aina ollut lähellä sydäntä, mutta halu menee modernimpaan suuntaan. Sellaiseen settiin, jota voisi käyttää vähän useammilla pelikentillä. Vuosi takaperin Brittien armeijakamat alkoi kiinnostaa enemmän. Kuvien ja informaation etsiminen alkoi. Kun omasta mielestä tarvittavan paljon tietoa oli kasassa, itse setin kerääminen alkoi. Päätin keskittyä kahteen settiin. Ensimmäinen, helpompi ja kamat paremmin saatavilla, on SBS joukkojen setti Afganistanissa. Pääosin siviilimarkkinoilta saatavan kaman ympärille koostuva setti houkutti jo senkin takia, että se on hieman erikoisempi eikä tavallinen perus mastopuvun ympärille rakentuva kokonaisuus. Toinen, hieman vaativampi, on Task Force Black setti, tällä kertaa SAS puolelta. Tämä setti vaatiikin sitten enemmän lompakolta ja tulee varmasti olemaan aika hidas projekti. Tällä hetkellä se on alussa, mutta kasvaa hitaasti. Näiden kahden setin tarkoituksena on, että toinen on kevyempi ’patrol’ setti kevyellä General Ops kantolaitteella ja toinen raskaampi ’Direct Action’ setti, jossa käytetään raskasta liivipohjaa.

Sanottakoon vielä, että pohjaan yleensä settini kuvaan tai pariin, joiden avulla lähden kasaamaan ’impressiota’ kyseisestä kuvasta/kuvista. En pyri koskaan mallintamaan kuvia 100% tarkkuudella vaan kasaan sellaisen joka toimii itsellä, kuitenkin panostamalla aikakauteen ja kyseisen yksikön saatavilla oleviin tavaroihin. Myös todistetusti käytössä olevien tavaroiden hankkiminen on etusijalla, mutta en missään tapauksessa ole hakemassa 100% autenttisuutta. Toimivuus ja käytännöllisyys on itselle iso osa, homma on kuitenkin airsoftia.

Historia sikseen. Varusteiden ollessa postissa tai muuten jo hankittuna piti alkaa miettiä mitä asetta alkaisi hankkimaan/kasaamaan. Brittien erikoismiset käyttävät nykyään melko poikkeuksetta L119A1 rynnäkkökivääriä, joka on kanadalaisten (ennen Diemaco, nykyään Colt Canada) kopio Yhdysvaltojen armeijan käyttämästä ja surullisen kuuluisasta M4 rynnäkkökivääristä. (Nyt varmaan joku aseharrastaja alkaa narisemaan termien oikeellisuudesta, mutta sanon siihen etten harrasta oikeita aseita ja en ole niihin niin perehtynyt. Perehdyn ainoastaan sen verran, että tiedän miten jokin eroaa toisesta, jotta saadaan aikaiseksi mahdollisimman tarkka kokonaisuus.) Brittien malli kuitenkin erosi jenkkien versiosta muutamalla tavalla.

L119A1:ssä liukuperä on vanhaa mallia, kuten alla olevassa kuvassa. Perässä on myös kuminen pehmuste, joka on ostettava aitona (jos löytää) tai hankittava tarpeeksi lähellä oikeaa oleva.


Käsikahva on paksumpi, kuten alla.


Etupiippu on vahvistettu, kuten alla (Piippu on myös eri pituinen kuin vastaavissa M4 malleissa).


Etutähtäin on vahvistettu, eli sen alaosa ei ole avonainen. Näitä tähtäimiä on erittäin vaikeaa löytää, joten monet ovat muokanneet kemiallisella metallilla M4 tähtäimestä oikeanmallisen version. Huomaa myös, että jos rakennat vaimennetun version, sinun tulee poistaa pistimen kiinnike tähtäimen alta. Silloin et myöskään tarvitse vahvistettua tähtäintä, koska ainakin oman lukemani mukaan vahvistettu tähtäin on ainoastaan pitkissä malleissa, kompensoimassa raskasta kranaatinheitintä.
EDIT: Warlord Tactical Facebookissa (kirjoitushetkellä myynti tapahtuu ainoastaan sitä kautta, lähettämällä heille yksityisviesti Facebookin kautta) valmistaaa myös näitä tähtäimiä, jotka menevät ainakin omaan Pro Armsin piippuun täydellisesti!


Aseessa on myös erilainen irroitettava 'kantokahva' kuin M4 malleissa. Hihnakiinnityspiste on myös erilainen. Oli mikä tahansa hihna käytössä tai sitten ei hihnaa ollenkaan, kaikissa näkemissäni L119A1 aseissa on ollut kyseinen hihnakiinnike. Jälleen hyvin harvinainen osa ja oikeaa ei saa menemään AEG aseeseen ilman muokkauksia. King Arms ilmeisesti tekee lähelle oikean mallista versiota. Monet ovat teettäneet omansa itse, kuten myös minä. Oma ei ole vielä valmistunut mutta päivittelen tätä sitten kun sen saan. Ohessa vielä kuva oikeasta 'kantokahva/tähtäin' järjestelmästä. Näitäkään ei saa mistään, muuta kuin aitona.


Tottakai myös runkomerkinnät eroavat. Kun sotimaan lähdettiin, oli jaossa myös merkitsemättömiä versioita, mutta myöhemmin runkoihin ilmestyi L119A1 merkinnät. Dragon Red Airsoft niminen lafka on ilmeisesti joskus valmistanut oikeita runkoja. Red Wolf Airsoftissa on myös Systeman PTW sarjan aseeseen tehtyjä Prime CNC runkoja, mutta nekin ovat out-of-stock ja eivät mene normaaliin AEG aseeseen. Ohessa vielä kuva oikeasta rungosta.Osien saatavuus

Koska L119A1:stä ei valmisteta minkään airsoft-ase valmistajan toimesta, täytyy sellainen kasata osista itse. Pohjaksi kannattaa valita jokin sellainen ase, jossa on jo joku tarvittava osa, kuten KAC malliset etukiskot, tai CAR-15 perä. Itse menin täysin eri tavalla. Halusin aseeseen G&G gearboxin, koska itsellä on niistä hyviä kokemuksia. Ostin siis pohjaksi G&G GR16 aseen käytettynä, jonka shimmasin uudelleen ja vaihdoin sisään kestävämpää osaa. Omasta mielestä rataslaatikon sisältö on jo aika hyvä, mutta sen enempää en rataslaatikosta tässä puhu. Tarkoitus on kuitenkin kertoa omasta L119A1 aseesta ulkoisesti, ei sisäisesti.

Aseeni runkona toimii tällä hetkellä DBoysin M4 aseesta otettu ”metallirunko”. Markkinoilla on myös L119A1 merkinnöillä varustettuja runkoja, mutta ne olivat loppuneet kun niitä koitin metsästää. Tottakai merkitönkin runko toimii, mutta kuitenkin olen varauksellinen DBoysin M4 runkojen suhteen. Ne toimivat ihan hyvin, mutta ylä- ja alaosan väljyys harmittaa. Yläosa siis heiluu enemmän kun haluaisin.
EDIT: Myöhemmin rungoksi muutettiin G&P valmistama runko, jonka mukana tuli myös tehdasviritetty rataslaatikko. Laatu paljon parempi kuin omassa vanhassa DBoys rungossa. Olen tosin huomannut, että DBoys on parantanut tekemiensä runkojen laatua jonkin verran vuosien varrella. Oma runkoni kun oli vanha.

Aseen perä on G&P:n valmistama 5-asentoinen CAR-15 perä, ostettuna Redwolf Airsoftista. Perään on mahdollista laittaa akku (buffer tubeen), jonka vuoksi sen valitsinkin. Koska aseeseen tulee eteen RIS kiskot, on akun sijoittaminen eteen hankalaa. Aina voi käyttää erillistä akkukoteloa kuten PEQ-15 tai PEQ-2 koteloa, mutta itse en niistä pidä. Mielelläni pidän etuosan kilkkeet mahdollisimman vähässä, paitsi silloin kun niitä tarvitsee. En myöskään pidä ulkoisista akkuratkaisuista, kuten edellä mainituista PEQ koteloista. Jos sellaisen laitan mutkaan kiinni, se tulee olemaan toimintakuntoinen versio, eikä pelkkä kotelo. Tämän vuoksi siis LiPo akku (7.4v 20c 1200mAh mahtuu hyvin ja mosfetillä sarja on hyvä) oli ainoa varteenotettava vaihtoehto. Akkuna käytän 7.4v 20c LiPo akkua, mutta perään saisi varmasti mahtumaan myös hieman isomman 11.1v 20c akun.

Perään tulee myös kuminen suoja, joka näyttäisi olevan kaikissa (ainakin melkein) aseissa joita britit käyttää. Kahta erilaista mallia on näkynyt ja oikean saaminen voi tarkoittaa sellaisen ostamista. Löytäminen on jälleen iso ongelma, sillä niitä ei kauheasti avoimilla markkinoilla näy. Itse ostin Guarderin kumisen sahalaidallisen version, joka on mielestäni ”tarpeeksi lähellä” oikeaa. Jos oikean jostain löydän, vaihdan sen tottakai, mutta nyt tuo ajaa asian ja suojaa samalla akkua joka on perässä. Perän suojan nimi on Guarder Recoil Rubber Butt Pad, ja ostin sen ehobbyasiasta.
EDIT: Nyt on löydetty kauppa, josta saa ostettua parempia kumiperiä aseeseen. Ainoastaan Facebookin kautta (ainakin kirjoitushetkellä) toimiva Warlord Tactical valmistaa kopioita L119A1 aseen vaatimista osista, piipuista perään asti, ja siltä väliltä. Kannattaa käydä katsomassa.

Käsikahvana toimii G&P Storm Grip. Myös Guarder valmistaa samanlaista kahvaa, nimellä Guarder Stowaway Grip. Itse valitsin G&P:n saatavuuden vuoksi. Guarderilta ei ostohetkellä ollut kuin OD versio saatavilla. Monet valittavat kahvan olevan liian iso heidän käteensä. Minullakaan ei ole isot käpälät, mutta pidän tuosta paksummasta kahvasta paljon enemmän kuin perus M4 kahvasta. Kahva vaati pientä viilausta, jotta sen sai menemään kunnolla Dboysin runkoon. Ei kuitenkaan mitään ylitsepääsemätöntä. Ostin omani Ehobbyasiasta.

RIS kiskoja ostaessa kannattaa huomioida, että ainoastaan KAC tyyliset kahvat sopivat. Esimerkiksi Dboys valmistaa näitä ja aidotkaan eivät ylitsepääsemättömän kalliita (riippuu tietenkin lompakosta) ole Ebaystä ostettuna. Kiskoissa tulee olla numerointi T-L-B-R 1-13. Jos numerointi on 14-28, kyseessä on väärät kiskot (näin olen itse kuullut ja lukenut, muuta tietoa omaava ja viisaampi saa korjata).

Piippuna toimii Pro-Arms L119A1 Aluminum Outer Barrel, ostettu Ehobbyasiasta. Monet luulevat, että CQB mittaisen piipun käyttäminen on hyväksyttävää tai jopa suotavaa. Näin ei kuitenkaan ole. CQB mallinen piippu on liian pitkä, etenkin jos meinaa tehdä vaimennetun version L119A1:stä. L119A1:sen piipun pituus on 15.8 tuumaa ja M4 RIS aseen piipun pituus on 14.5 tuumaa. Autenttisuuden saamisen vuoksi suosittelenkin kunnon piipun ostamista. Pro-Armsin piippu on siitä hieno, että sen avulla aseen voi muuntaa vaimennetuksi (joudut kuitenkin ostamaan Surefire 556 6” äänenvaimentimen) tai sitten täysimittaiseksi. Piipun mukana ei tule suoraan flashideria, vaan sellaisen joudut hankkimaan itse. Perus 'birdcage' mallinen käy, kuulemani mukaan. Myös 'vortex' ja Surefiren 556 flashideria on näkynyt. Kahta viimeistä voi olla vaikea löytää. Oman 556 hiderin sain ebaystä eräältä kiinalaiselta myyjältä (täyttä terästä aidoilla merkinnöillä, maksoi ~20 euroa).


Tähtäimistä on ollut aika paljonkin puhetta viimeaikoina. Raporttien mukaan ainakin 55x tyylisiä tähtäimiä on ollut käytössä samaten kun Aimpoint tähtäimiä. Yleisin tähtäin on kuitenkin ACOG 4x suurennoksella. Tätä ostaessa kannattaa olla tarkkana, sillä vain muutama malli on oikea. Kopioita on paljon, mutta ainoastaan ne, joissa ei ole päällä 'optical fiber' putkea on oikea. Esimerkiksi 4X32 TA01NSN Scope on oikeaa mallia, ja on saatavilla muun muassa ebairsoftista.


Sanottakoon vielä lopuksi, että tämä on vain oma näkemykseni brittien L119A1:stä. Olen koonnut sen saamieni ja etsimäni tietojen perusteella ja siinä on virheitä. Tarkoitukseni ei ole saada siitä aivan täydellistä representaatiota aidosta, vaan jotain mikä on tarpeekis lähelle. Vaikka pyrin autenttisuuteen siinä mitä teen, kaikkea ei voi saada (tai voi, mutta en hae sitä) ja olen oikonut muutamassa paikassa. Jos jollain on eri näkemys kyseisen aseen kokoamiseen, hienoa! Oman tekeminen on aina kivaa ja tämän kirjoituksen tarkoitus on vain antaa tietoa miten omani kokosin ja ehkä siitä on jollekin apua. Itse olen erittäin tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. Keskenhän se vielä on, mutta pikkuhiljaa päästään lopulliseen versioon.


Osien hankkiminen

Tässä vielä osalistaus, joita itse käytin omassa aseessa. En ole linkannut suoraan kaupan tuottaisiin, vaan käytin kaupan etusivua. Hakukenttää saa käyttää ja kaikkien osien pitäisi löytyä suoralla haulla jos kaupassa niitä vielä on saatavilla.

G&P M4A1 5 Position Sliding Buttstock (Black)
Ostettu Redwolf Airsofista (http://redwolfairsoft.com)

Guarder Recoil Rubber Butt Pad
G&P Storm Pistol Grip with Heat Sink End Set for M4/M16 AEG (Black)
Pro-Arms L119A1 Aluminum Outer Barrel for Marui M4/M16 Series AEG
Kaikki ostettu ehobbyasiasta (http://ehobbyasia.com)

Surefire 556 Flashider
Ostettu ebaystä (http://ebay.com), listausnimenä oli 'Army Force SF Type 2 Steel Flash Hider (14mm CCW) AF-FL0007'
Dboys RIS (oli itsellä ennestään)

EDIT:
Kannattaa ehdottomasti katsoa Facebookista Warlord Tactical niminen liike! Ainakin kirjoitushetkellä ainoastaan Facebookin kautta toimiva valmistaja tekee L119A1 aseeseen piippuja, etutähtäimiä, recoil padeja ja vaikka mitä muuta. He näyttäisivät tekevän myös WE mallisiin kaasurynkkyihin vastaavia osia, joten kannattaa olla heihin yhteydessä!


Jos unohdin laittaa tänne jotain, lisäilen.

Päivitystä 22.7.2013
Foorumien syvyyksistä, tuolta sumuisten saarien maasta, löytyi linkki Begadi nimiseen kauppaan. Monet saattavat tietääkin tämän hienon yrityksen joka kauppaa aina hieman erikoisempaa tavaraa täällä Euroopan puolella. Nyt liike on lisännyt valikoimaansa L119A1 kantokahvan! Hintana pyöreästi 50 euroa, joka ei oikeasti ole paha jos haluaa rakentaa oikeanlaisen L119A1:sen. Ohessa linkki:
http://begadishop.com/catalog/product_info.php?cPath=407_413_420&products_id=7400

Lisää päivitystä 7.8.2013
Unohdin viime kerralla mainita, että begadi tekee myös L119A1 tyylisiä piipunjatkeita. Tämän jatkon avulla esimerkiksi M733 aseesta saa helposti tehtyä L119A1 mallisen pitkän rynkyn. Tuossa Pro-Armsin piipussa oli se hyvä puoli, että saa tehtyä helposti molemmat pelkällä ulkopiipun vaihdolla. Nyt onnistuu realistisesti vain pitkän rynkyn teko. Piipunjatkeen löydät täältä:
http://begadishop.com/catalog/product_info.php?cPath=407_413_420&products_id=6487

Päivitys 30.1.2013
Lisäsin kirjoitukseen mainintoja Warlord Tactical nimisestä myyjästä. Tällä hetkellä toimii ainoastaan Facebookin kautta, joten hakukenttään kyseinen lafka ja eikun shoppailemaan! Itse sain puuttuvat osat (recoil pad ja etutähtäin) kyseisestä liikkeestä. Ohessa vielä muutama kuva aseesta sen valmiissa olevassa muodossa.


Kommentit

Toi o joQ M4 plox!
Leikki sikseen, kiinnostavaa luettavaa, can't wait to see her in action!

Very Nice indeed :)

Hyvä juttu!

Hieno nähdä tuollaista antaumusta setin rakentamiseen! Hyvin kirjoitettu ja mielenkiinnolla odotellaan jatkoa.

Kiitoksia kommenteista! Lisäsin muutaman jutun joista unohdin kertoa:
-L119A1 hihnakiinnikkeet ja irroitettava yläosa
-Kuva runkomerkinnöistä

Lisäillään ja muokataan sitä mukaa mitä tarvii.

EDIT:
Korjattu sling attachment point valmistajan nimi Guarderista King Armsiin.

Sääli Vietnam-settiä mutta hyvältä toikin näyttää!

Juuh, mutta eiköhän sitä jotain Vietnam settiä taas jossain vaiheessa. Ehkä Pohjoisen puolelle. :) Täytyy nyt priorisoida vähän, jotta ois yks sellanen pelikelpoinen setti vähän useampaan skenuun.

Priorisoinnin ymmärrän, itsekin pitää kynsin ja hampain taistella sitä vastaan ettei rönsyile tässä hommassa ihan mahdottomasti. Ja silti tulee hairahduttua...

Seuraavaks perän fixaus että pysyy kunnolla :P

Se on fiksattu jo. :) Nyt pysyy. Piti vaan lyhentää sitä ruuvia pari senttiä.

No mut sehän oli sit helppoo. Luulin että ois ollu hankalampi homma

Koska sopii päivityksiä odotella?

Tulipa tämän blogin inspiroimana viimein kirjoitettua loppuun oma G3-juttu. Vielä kun sais pyssyn kasaan ja kuvat otettua...

Täytyy päivitellä kunhan saan asehihnan kiinnityslevyn aseeseen. Varmaan Bergetin jälkeen laitan uutta päivitystä kun ase on saanut kivaa kulumaa pelissä.

Päivitetty. Begadi on julkassut L119A1 mallisen D.I.S. lisäosan jotta saadaan kunnon näköset yläosat minttulinkoihin! Hintaakin vaivaset 50 euroa plus postit. Täytyypä tilailla kun saa palkkaa!

Nyt alkaa taas vaihteeksi olemaan aika kiven alla nuo osat. Esimerkiksi Storm grippiä en äkkiseltään löytänyt ja sitten tuo piippu on ainakin ehobbyasiasta loppunut. Kuitenkin esimerkiksi M733 aseesta saa Begadin tekemästä piipunjatkosta helposti pitemmän mallin L119A1:sen tehtyä. Piipun jatkeen löydät täältä: http://begadishop.com/catalog/product_info.php?cPath=407_413_420&products_id=6487

Välillä melkoista osien metsästystä nämä custom-pyssyt aina vaatii mutta onpahan sitten moninverroin palkitsevampaakin kun ase rupeaa olemaan iskussa.

Itten tykkään rynnäkkö kivääreistä ja toi olisi mun se olisi mun unelma jos tossa olisi joku tähtäin .

"joku tähtäin"? Siis tohon saa kiinni vaikka ja mitä tähtäimiksikin :P

Nyt on L119A1 iskussa! Kaikki osat kiinni ja ei enää muuta tarvita, ainakaan omaan makuun. ACOG ostettu ja aidosta recoil padista kopio pad löydetty kuten myös vahvistettu etutähtäin. Jolly good mates! Lisäsin vähän kommentteja tekstiin kursiivilla ja muutaman kuvan nykyisestä lopullisesta kokoonpanosta. Uutta artikkelia en tähän alkanut kirjoittaan, koska halusin säilyttää "evoluution" tekstissä, eli miten ase on kehittynyt tässä noin vuoden varrella. Asetta on kasattu yli vuosi, mutta kirjoituksesta aikaa alle vuosi. Joka tapauksessa, toivottavasti tästä on jollekin apua. Englanninkielinen kirjoitus tulee OMAAN blogiini, sille tietylle nettisivulle.

Huomaa! Sinulla ei ole oikeuksia kommentoida tätä uutista, Kirjaudu vastataksesi.

Vaasa Airsoft Association on airsoft -pelaajille suunnattu yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa ja tukea airsoft -harrastusta Vaasan alueella.

Yhdistys aloitti toimintansa 2010 ja seitsemän perustajajäsenen voimin lähdettiin miettimään miten alueen airsoft harrastusta voitaisiin parantaa. Yhdistys solmi myös yhteistyösopimuksia Suomessa toimivien airsoft ja siihen liittyvien liikkeiden kanssa, jotta yhdistyksen jäsenet voisivat ostaa tuotteita kyseisistä liikkeistä alennetuun hintaan.

Vaasa Airsoft Association, tai tuttavallisemmin VAA, on pelaajille suunnattu järjestö, johon kaikki ovat tervetulleita. Jos haluat olla mukana toiminnassa, liity mukaan!

Terveisin, Vaasa Airsoftin hallitus