Huomaa! Sivut ovat testivaiheessa, joten ongelmia voi vielä löytyä, jos näin on, ilmoitathan asiasta foorumiin.

Venäjä -setti (FSB/Spetsnaz)

Venäjä: FSB/spetsnaz -setti

Stooria Venäjä-settiä haikaileville ja Venäjän sotavoimien varustuksesta kiinnostuneille. Ensin iso tekstiseinä joutavaa pälpätystä Venäjän sotakamojen lähihistoriasta, joka sisältää tod. näk. suuren määrän asia- ja kirjoitusvirheitä. Jos ei tuota nappaa lukea, voi siirtyä suoraan kohtaan ”Oma settini”, jossa on tarkempaa selostusta nykyisistä kamoista, joita itse käytän.
Tiedän myös, että osittain saatan käyttää ko. maasta termiä ”Venäjä” myös sen Neuvostoliitto ajoilta, mutta syy on vain: Koska Stalin. En jaksa jatkuvasti tarkistella terminologiaa.

Herra Tutterin Historiatunti:
Kiinnostus nykyaikaisen venäläisen taistelijan setin kasaamiseen heräsi suurimmilta osin Perestroikaan liittymisen yhteydessä, kun keskusteltiin venäjähenkisen tiimin toiminnasta. Tuolloin n. 1,5 vuotta sitten ei allekirjoittaneella ollut juurikaan tietoa, millaista varustusta venäläiset joukot nykyaikana todella käyttävät, tai millaista varustetta sikäläiset varusvarastot nurmiporilleen jakavat edes teoriassa. Lähinnä mieleen tuli ARMA 2:ssa olevat venäläissotilaat flora-kuvioissaan tai toisen maailman sodan sinapinväriset sankarit Mosin Naganteineen ja PPSH41:neen.

Hyvin pian asiaan perehdyttyäni selvisi, etteivät venäläiset varmaan itsekään pysy kärryillä kaikista varusteistaan, mitä maan asevoimat päällään ja mukanaan kantavat. Venäjä on iso maa, ja isoon maahan mahtuu jos jonkinlaista sotilastarviketta ja niitäkin suunnattomia määriä. Länsimaisena esimerkkinä mm. USA on täynnä erilaista maastokuviota ja rusas määrä kantolaitetta, jotka kuitenkin jäävät himmeälle hopeasijalle verrattuna rautaesiripun takana olevaan naapuriinsa.

Oma käsitykseni on, että venäläiset kylmän sodan aikana pyrkivät lähinnä pitämään massatuhoaseensa ja muun suuritehoisen arsenaalinsa ajan tasalla, eikä suurta huomioarvoa annettu perusmosurien varusesineille. Pitkään mentiin vanhoilla tuskaa-aiheuttavilla, rumilla ja yksinkertaisilla, mutta samalla varmatoimisilla ja lähes tuhoutumattomilla varusteilla. Parhaimpina esimerkkeinä legendaariset Kalashnikovit ja veshmeshok aka. ”kärsimysreppu”.
Vasta hiljattain, 80-90-luvun taitteessa venäläiset alkoivat taas uusia jalkaväen varusteita ja ovat niitä muokanneet ja päivittäneet jo lukuisia kertoja sen jälkeen.

Lyhyt katsaus Venäjän virallisten maastokuvioiden historiaan paljasti, että kun sinappiin oltiin tarpeeksi kauan luotettu, alettiin aluksi 80-luvulla tarjoamaan käyttöön TTsKO -kuviota ja viimeistään noin 90-luvun alussa jakaa uutena Suuren ja Mahtavan virallisena maastokuviona toimi VSR-kuvio useilla ei värisävyilla. Vuodesta -98 flora-kuvio tuli muotiin armeijan leivissä oleskeleville ja sen käyttö myös vanhempien kuvioiden ohella jatkui pitkälle lähes 2010-luvulle asti. Nykyään Venäjä on siirtänyt joukkonsa digiaikakaudelle uudella digi flora -kuviollaan.

Venäjä on myös kopioinut lähes kaikkien suurten sotilasmahtien sekä joidenkien pienempien armeijoiden käyttämät maastokuviot, tehden niihin lieviä muutoksia, jolloin niiden ei ole katsottu rikkovan copyright-oikeuksia kansainvälisessä oikeudessa. Toisenlaisen oikeudenpäätöksen vaikutus tilanteeseen on tosin aika kyseenalainen... Venäjän omina versioina löytyy mm. MTP/multicam, DPM, woodland, MARPAT, flecktarn, M05 sekä tiger stripe. (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_clothing_camouflage_patterns
Univormujen ja maastoasujen osalta itänaapurimme on myös siunattu runsaudella, sillä erilaisia asuja löytyy niitäkin useita. Erikoisimpia ovat varmasti gorkat, KZS/KZM ”verkkopuvut” ja muut vastaavat univormun päälle tulevat suojapuvut.
Tarkka historiikki Venäjän asevoimien maastokuvioista löytyy täältä

Aseiden osalta Venäjä on kulkenut suurimmalta osin omia polkujaan ja miksi ei, sillä jos venäläiset jotain osaavat tehdä vodkan ja kaviaarin lisäksi, niin aseita. Maailman tunnetuin, myydyin ja käytetyin asekin on AK-47 ja sen useat kymmenet, ellei sadat, variantit ympäri maailmaa.
Venäjä kehitteli AK:n ensiasteen, mallin -47 (7,62x39), 40-luvun puolivälillä / lopulla, josta valmistuttuaan tuli Venäjän asevoimien uusi virallinen palvelusase. Hieman uudistettu versio AKM korvasi pian 47:t ja AKM:ää käytettiinkin siihen asti, kunnes Venäjä päätti siirtyä kevyempään 5,45x39 kaliiberiin ja kehitteli sille tutulta pohjalta AK-74:n variantteineen. Tämäkin ase modernisoitiin AK-74M malliksi 90-luvun alussa. 2010-luvulla Venäjä on alkanut jälleen suurremontin jalkaväen aseistuksessa ja pyrkinyt siirtymään 74M:stä AK12:een. Suunnitelmat ovat kuitenkin viime aikaisten tietojen pohjalta jäissä ja AK-74M pysyy toistaiseksi Venäjän asevoimien virallisena palvelusaseena.

Sotilaallisten kantolaitteidensa saralla Venäjä on luonut massoittain erilaisia liivejä, rigejä, valjaita ja plate carriereita, että niiden kehityksessä ei kukaan täysijärkinen voi pysyä mukana. Mainittavan arvoisia taisteluliivejä/valjaita ovat esimerkiksi 6Sh112, Smersh ja M21/M22/M23 liivit.

Pääkoppansa suojaksi venäläissotilaat saivat käyttää pitkään vain välillä modernisoituja malleja toisen maailmansodan aikaisesta Ssh-40 kypärästä, joista Ssh-68 oli pitkään käytössä, kunnes kevlar-kypärät korvasivat ne 2000-luvun puolella. Nykyään venäläissotilaat tunnetaan erikoisemmista kypäristään, kuten titaanista valmistetusta Sferasta tai maska/altyn -kypäristään titaanisella kasvosuojalla ja visiirillä.

Lisäksi, venäläiset sotkevat todella hämäävästi uutta, vanhaa ja vieläkin vanhempaa varustetta keskenään, jolloin jopa saman joukkueen tai ryhmän sisällä voi olla villi yhdistelmä useaa erilaista univormua, kantolaitetta ja muuta varustusta. Vertaa esim. kuviin Krimin miehityksestä.


Oma settini:
Kun aloitin venäläissettini kokoamista, päädyin ostamaan tavallisen 100% puuvillaisen flora-maastopuvun, koska se on perivenäläinen univormu ja sen ympärille saa helposti kasattua lähes minkälaisen setin tahansa. Flora-puvun lisäksi ostin oliivinvihreän huivin, joka sopi settiin hyvin ja aseena toimi Cyman AK-74N. Kantolaitteena toimi ruskealla VSR-kuviolla tuhritut 6Sh92 taisteluvaljaat, jotka olivat kevyet, mukavat pitää ja niissä pystyi kantamaan runsaasti ammustarvikkeita. Setti oli mukava, etenkin kesähelteille soveltuva ja ainakin omasta mielestäni tyylikäs.
( http://perestroika.suntuubi.com/?cat=5&img=13 )

Kuitenkin innostuin jonkin ajan kuluttua enemmän ”FSB”-tyylisestä erikoisjanttereiden setistä ja aloin hamstrausmaniassani kokoamaan sellaista. Esikuvana toimi netistä bongaamani kuva, joka iski kuin 40 volttinen vodkapullo. ( http://25.media.tumblr.com/tumblr_maswtlZsvc1qa1n7vo1_1280.jpg ).
Ensin tutustuin gorka-pukuun, jota minulle oltiin jo aiemmin kehuttu ja joka vaikutti hyvinkin asiansa ajavalta asusteelta. Gorka on siis pääasiassa vuoristojoukoille ja muille rankoissa paikoissa tai sääoloissa operoiville joukoille suunniteltu univormun päälle tuleva suojapuku, jonka tulisi kestää rankat kenttäolosuhteet ja pitää käyttäjänsä mahdollisimman kuivana ja lämpimänä. Pukua oli aluksi vaikea bongata mistään, mutta hiljalleen niitä alkoi löytymään eBaysta, Varustelekasta, puolalaisesta Frontowiecista ja airsoft kirppareilta. Puvun ostin Puolasta, Frontowiecistä ja sitä kauppaa en ole kertaakaan katunut.

Seuraavaksi oli tarkoitus hankkia Smersh -taisteluvaljaat. Smersh on yksinkertainen valjaista ja vyöstä koostuva valjastetsari, jossa on normaalisti taskut 8:lle AK:n lippaalle (mallista riippuen myös eri aseille omat taskunsa, kuten RPK, PKM tai SVD dragunov), radiolle, venäläiselle kenttäpullolle ja takana buttpack-tyylinen ratkaisu muille tavaroille. Valjaisiin saa vyölle halutessaan myös muita taskuja, mutta ne ovat valmiiksi jo melko täynnä. Smershejä, kuten linkin takana saa myös samasta kaupasta Puolasta kuin gorkiakin, mutta omani ostin suomalaiselta yksityishenkilöltä.

Aseeksi valikoitu E&L:n AK-104 malli, koska itse halusin hieman uudemman mallisen aseen, mutta myös kompaktimman mallin. AKS-74U ei kuitenkaan omaa silmää miellyttänyt, joten päädyin 104:een. AK-104:stä on myös lähes identtinen 105-malli, joka poikkeaa oikeassa maailmassa vain kaliiberiltaan. Airsoft aseessa erona on aseen mukana tuleva lipas, joka on joko 7,62 teräslipas tai 5,45 muovilipas. E&L:n aseita saa melko monesta paikasta, kuten esimerkiksi Puolasta Gunfiresta, josta aseen saa myös paljon halvemmalla kuin suomalaisista kaupoista. Omani ostin Tradesoftista VAA:n jäsenalennuksella.
AK:n kiskoon ostin valkovenäläistä tuotantoa olevan PK-AT -punapistetähtäimen

Viimeinen osa settiä olikin silmiinpistävä venäläinen maska/altyn -kypärä, joka ulottuu sivuista leukaperien kohdalle ja takaa lähes niskaan asti. Kypärän voi ostaa esim. eBaysta, mutta aidot kypärät maksavat pahimmillaan 1000€:n pintaan ja replikat useamman sata euroa. Halvin ja myös fiksuin vaihtoehto oli tehdä kypärä itse vanhasta mopokypärästä sahaamalla, liimaamalla ja spray-maalaamalla. Lopputulos ei välttämättä yllä lähellekään replikojen tasoa, mutta varmasti airsoft-peleissä se kelpaa mainiosti. Alle tulee yksinkertainen musta 1-reikäinen kommandopipo.

Helmikuussa 2016 hommasin vielä settiin mukavaksi lisäykseksi mustan Defender 2 -luotisuojaliivin, jota FSB:n operaattoreiden on muun muassa tiedetty käyttävän. Liivi on 1000D conduraa, joten ei pitäisi tulla repeämiä taikka muutamaan hajoamista. Setti ei vielä(kään) ole täydellinen, mutta hiljalleen alkaa olla sopiva ja itseä tyydyttävä.

Settiä voi lähes loputtomiin muokata ja liittää siihen erilaisia luotisuojaliivejä, vaihdella taisteluliivejä tai aseistusta, eikä kovin helposti voi juurikaan mennä vikaan, sillä tässä kategoriassa valinnanvaraa löytyy runsaasti. Se antaa settiä kasaavalle mahdollisuutta luoda myös jotain itselleen toimivaa ilman, että suuresti vääristelee esikuviaan. Samalla se antaa myös esim. MTP-kuviosta pitävälle hyvän syyn käyttää mielikuviotaan huoletta, ja vain taisteluliiviä ja hihalippuja vaihtamalla voi muuttua veli-venäläisen kommandoksi.


Toivottavasti kirjoitus miellytti ja kysymyksiä ja kritiikkiä saa esittää.

Kommentit

Jaaa näköjään kaikki Frontowieciin vievät urlit ovat epäkunnossa.

Huippu teksti jälleen kerran, eivätkä asiavirheet ole maata mullistavia ollenkaan. Kiitos Herra Sinappisankari

Fiksasin fronton linkit.

Dodi, kiitos!

Mahtava juttu! Prismasta saa muuten uusimman airsoft lehden missä myös tuhti neukku paketti tietoa :)

Näyttää siltä että saan ihku aidon Veli-Venäläisen pelikentille!

Sama varustus kehitteillä mullakin!

Kysymys SotilasJanelle: (HUOMIO: TÄYSIN OFFTOPIC. YLLÄPITo VOI POISTAA MIKÄLI NÄKEE AIHEELLISEKSI!) Myydäänkö Prismassa jotain Airsoft aiheista lehteä? :0

Jaake/sotilasjane vastaa. Hienoa unohdin oman salasana. No joka tapauksessa. Joo prisma on alkanu myymään brittiläistä lehteä jonka nimi on airsoft international. Tosin lehti on englanninkielinen ja aika tyyris melkein 9e mut tosi hyvä. Siinä alan uutuuksia ja huolto/korjaus sivuja :)

Hyvin kirjotettu juttu! Näitä lisää

Jees, päivitystä Defender 2 -luotiliivin osalta. Kuvaa kokonaisuudesta on varmaan tulossa jonkin ajan sisällä.

Huomaa! Sinulla ei ole oikeuksia kommentoida tätä uutista, Kirjaudu vastataksesi.

Vaasa Airsoft Association on airsoft -pelaajille suunnattu yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa ja tukea airsoft -harrastusta Vaasan alueella.

Yhdistys aloitti toimintansa 2010 ja seitsemän perustajajäsenen voimin lähdettiin miettimään miten alueen airsoft harrastusta voitaisiin parantaa. Yhdistys solmi myös yhteistyösopimuksia Suomessa toimivien airsoft ja siihen liittyvien liikkeiden kanssa, jotta yhdistyksen jäsenet voisivat ostaa tuotteita kyseisistä liikkeistä alennetuun hintaan.

Vaasa Airsoft Association, tai tuttavallisemmin VAA, on pelaajille suunnattu järjestö, johon kaikki ovat tervetulleita. Jos haluat olla mukana toiminnassa, liity mukaan!

Terveisin, Vaasa Airsoftin hallitus