Huomaa! Sivut ovat testivaiheessa, joten ongelmia voi vielä löytyä, jos näin on, ilmoitathan asiasta foorumiin.

Suomen sotilas - airsoft setti

Tulevassa kirjoituksessa käyn vähän läpi Suomen Puolustusvoimien varusteisiin pohjaavia pelisettejä sekä tämän hetkistä ”Suomihenkistä” pelisettiäni ja sen kasaamista, sekä kasaamiseen liittyviä ongelmia.

Historiikki
Itse kiinnostuin kovasti Suomen Puolustusvoimien käyttämästä varustuksesta varusmiespalveluni aikana. Tuolloin en itse kuitenkaan päässyt vielä vuonna 2009 käyttämään M05 varusteita, mutta uuden ”-05 offensiivisen organisaation” jääkärikoulutuksen saaneena RK95TP tuli hyvinkin tutuksi. Sotilastoiminta oli muutenkin kiehtonut jo lapsesta saakka, joten Puolustusvoimissa viihdyin hyvin ja olin onneni kukkuloilla, kun pääsin tutustumaan kaikkeen siihen liittyvään aivan luvan kanssa ja syvällisemmin, kuin koskaan ennen.

Softauksen aloittaessani kesäkuussa 2012 en vielä edes varsinaisesti tiennyt, että alkaisinko keräämään mitään tiettyä settiä, kunhan nyt halusin kokeilemaan softausta tietämättä siitä yhtään mitään. Heti ensi kerran jälkeen jäin siihen kuitenkin koukkuun ja hyvin pian keskusteltuani muiden pelaajien kanssa viikonloppupeleissä päätin, että haluan koota varustuksen, joka mallintaisi jotain oikeasti käytössä olevaa sotilasvarustusta. Tällöin kaapin pohjalle jäivät erämiesasu ja flecktarn-kuvioitu crossdraw-liivi.

Ongelmaan, johon törmäsin melkein heti, kun aloin Suomen varustusta mallintavaa settiä keräämään, oli se, että toisin kuin monen muun ison maan kohdalla, Suomen varustusta mallintavaa tai aitoa jakotavaraa oli hyvin vaikeaa tai lähes mahdotonta löytää, koska PV pitää kovasti kiinni etenkin uusista tavaroistaan ja niiden mallisuojista. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää muutaman vuoden takaista selkkausta, kun Varusteleka möi venäläistä pukua, jonka kuviointi oli lähes ilmetty M05 kuvio, jolloin Puolustusvoimista kiellettiin puvun myynti ja maahantuonti Suomeen.
(http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288529931265.html).
Luonnollisesti ajoittain voi bongata myynnissä erilaisia puolustusvoimien uusiakin vaate- ja varustekappaleita, joita varusmiehet ovat mahdollisesti salakuljettaneet ulos varusmiespalveluksensa aikana, mutta sehän on tietysti väärin ja kovin rumasti tehty.

RK62 / RK95TP
RK62 oli Suomen Puolustusvoimien ensimmäinen vaikinaiseen palvelukseen käyttöönotettu rynnäkkökivääri ja se oli suunniteltu ja valmistettu suomessa SAKOn ja Valmetin toimesta. Sen kaliiberi on 7.62 x 39, koska tehokkaamman kaliiberin todettiin sopivan paremmin Suomen maastossa käytettäväksi sen tehon ja läpäisykyvyn takia.

RK95TP oli seuraavan sukupolven malli RK62:sta, jossa oli muutettu joitain ulko-osia, mutta kaliiberi pysyi samana. Suurimmat muutokset 62 ja 95 mallien välillä olivat taittoperän lisääminen vakioksi aseeseen, tähtäimien muuttaminen, aikaisemmasta AK-mallisesta takatähtäimestä siirtyminen ”reikätähtäimeen”. Lisäksi RK95:een oli mahdollista lisätä paljon erilaisia lisäosia kuten tähtäimiä, vaimentimia, kiväärikranaatteja jne. Ainoa huono puoli RK95:ssa oli se, että se ei ollut lisävarusteidensa kautta yhteensopiva minkään muun maan tai liittouman kanssa sekä sen valmistus on hidasta ja kallista.

Molemmissa aseissa koneiston toimintamalli on AK-mallinen, koska aseiden esikuvana toimi venäläinen AK47/AKM, jota vain muokattiin ulkoisesti.

Vain reilut pari kuukautta softattuani törmäsin netissä G&G:n valmistamaan ”GK 99:iin”, eli 1:1 kopioon aseesta, jota olin käyttänyt ja siitä hellästi huolehtinut vuoden päivät, ja jota voisin nyt alkaa käyttämään myös uudessa harrastuksessani! Rakastuin aseeseen heti ensisilmäyksellä ja kun sain aseesta vielä lisätietoa sekä kehuja sen pelikelpoisuudesta, oli jo parin viikon päästä iso paketti odottamassa läheisessä Siwassa. Hetken aikanaan mietin, oliko järkevää käyttää 400€ aseeseen, kun en ollut harrastusta vielä varsinaisesti kerennyt aloittamaankaan, mutta nekin ajatukset hävisivät nopeasti.
Saatuani aseen käsiini ja siihen tutustuttuani, päätin, että haluan kerätä sen ympärille soveltuvan setin.
Olen yhden RK62 airsoft-konversion nähnyt myynnissä, jolle hintaa tuli aika runsaasti, johtuen lähinnä siitä, että RK95:n tai AK47:n airsoft version muokaaminen RK62:ksi vaatii paljon aikaa, kärsivällisyyttä, rahaa ja erikoisempia materiaaleja.
Tähänkin projektiin löytyy kuitenkin ohjeet mm. juoksuhaudasta (http://www.juoksuhauta.net/stories.php?story=rk)

RK:ssa käytettävien lisävarusteiden, kuten pistimien, tähtäimien ja muiden taktisten kilkkeiden hankkiminen tulee varmasti olemaan vaikeaa, viitaten aiemmin kerrottuun esimerkkiin Puolustusvoimien suhtautumisesta omien tavaroidensa joutumisesta siviilimarkkinoille. Mutta esimerkiksi SAKO:n valmistama aitoon RK:hon tarkoitettu tähtäinkisko ei mene G&G:n airsoft versioon. Tämän takia voidaan joutua käyttämään mielikuvitusta ja leegoillarakentelutaitoa esimerkiksi punapiste- ja kiikaritähtäimien asentamisen kanssa.

M62 ja M91
Vanhempaa M62 ja M91 -kuvioitua pukua myydään monessa paikassa aivan laillisesti (kuten: www.inttistore.fi/army/vaatetus-army/maastupuvut-asut/sa-maastopuku-m-91.html), eikä sen hankkimisessa ole juurikaan suurta ongelmaa, ellei pidä uusien pukujen varsin suolaista hintaa sellaisena. M91:n ja M62:n ero oli hieman muutetussa maastokuviossa sekä taskujen asettelun ja puvun leikkauksen muutoksissa. M62 puvun ominaisuutena oli mm. se, että puvussa oli kaksi puolta, maastokuvioitu puoli kevät-kesä-syksy ajalle ja kokovalkoinen puoli, jolloin sitä voitiin käyttää talvella. M91 puku on/oli vielä viime aikoina käytössä jonkin verran, mutta viimeisten 3-4 vuoden aikana Puolustusvoimat on siirtynyt suurelta osin ja nopeaan tahtiin varustamaan kaikki varusmiehet ja reserviläisetkin M05-kuviolla.

Vanhemman mallin M85 taisteluvyöt ovat kuitenkin kiven alla, eikä niihin juurikaan törmää myynti-ilmoituksissa. M85 oli yksinkertainen Y-valjaisiin, vyöhön ja näihin kiinnittyviin taskuihin pohjaava kantolaite. Taskut ovat osa kantolaitetta koossa pitävää järjestelmää. Vyön ammustaskun voi löytää (http://swat.fi/varusteet/liivit?product_id=4020) ja liivin pohjaksi voi ottaa hieman samalta näyttävän ruotsalaisen uudemman mallisen taistelyvyön (http://swat.fi/varusteet/liivit/tst-vyo-112). Tiedoksi kuitenkin kaikille liivin kokematta jääneille se, että taisteluvyö mallia 85 on hirveä ja epäergonominen kantolaite, joka poikkeaa täysin nykymaailman turvatyynyillä ja mehubaareilla varustettuihin MOLLE-liiveihin. Mutta jos aika on kullannut muistot tai etsii peleistä saatavaa tuskaa ja kärsimystä, on M85 täydellinen vaihtoehto kantolaitteeksi!

Ennen M85:ttä käytössä oli M60 taisteluvyö, johon sai liitettyä erilaisia käytössä olleiden aseiden lipastaskuja konepistoolista kivääriin ja rynnäkkökivääriin. M60 -taisteluvyötä voi ostaa esim. (http://swat.fi/varusteet/liivit/sa-tst-vyo-m-60)

M05
Uutta M05-varustusta Puolustusvoimat ei ole vielä julkaissut myytäväksi, (liiviä lukuunottamatta) mutta sen jakaminen varusmiehille ja reserviläisille on suuresti kasvanut viime aikoina. Puvun suurin ero M91 pukuun nähden on täysin uusi ja tehokas digitaalinen kuviointi verrattuna edelliseen M91:n ”perinteiseen” laikukkaaseen maastokuvioon. Myös M91:stä poiketen arvomerkkien paikka on siirretty kaulalta keskelle rintakehää. Venäläinen anglija -kuvio on lähes täysi kopio M05 -kuviosta, ja kuten aiemmin mainittiin, sen maahantuonti ja myynti Suomessa kiellettiin Puolustusvoimien määräyksestä. Anglija -pukua saa ostettua edelleen ulkomailta, josta itsekin hankin omani. Olen pukua muokannut jonkin verran, esimerkiksi leikkauttanut housut uuden mallisiksi ja neulonut velcropaikat takkiin merkkejä varten.

Pukujen leikkaus ja taskut ym. sellainen eroavat kuitenkin täysin toisistaan. Anglija puvussa on mm. pelkästään nappikiinnitykset takin sulkemiseen ja taskuihin, kun taas M05:ssa vetoketjuja ja velcroa; Anglija on tarkoitettu maastopuvun päälle laitettavaksi suojapuvuksi, jolloin sen leikkaus on huomattavasti tilavampi kuin M05:ssa, eikä Anglijassa ole taitettavaa kaulusta, kuten M05:ssa; Anglijassa on pukuun ommeltu huppu, mitä M05:ssa ei ole; ja Anglija puvusta puuttuvat M05:sta löytyvät velcropaikat arvo-, maa- ja joukko-osastotunnuksille.

Uutta Savotan valmistamaa aitoa M05 taisteluliiviä ja aitoja liivin taskuja myydään julkisesti myös siviilimarkkinoille ja reserviläisille, mutta niissä hinnat ovat korkealla, myös käytettyjen varusteiden osalta. Liiviä myy mm. Varusteleka (http://www.varusteleka.fi/fi/product/sa-m05-taisteluliivi-taskuilla/24300). Itse kuitenkin kokosin M05-liivini irrallisista eri valmistajien MOLLE-liivipohjasta ja -taskuista, jotka pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta olivat hyvin samannäköisiä Puolustusvoimien jakotavaran kanssa ja hinta oli parhaimmillaan kymmenesosa aidosta Savotan tekeleestä. Tietysti aitojen taskujen ja halpaversioiden kesto liikkuu aivan eri sfääreissä. Esimerkkinä eroista toimivat vaikka liivissä käytettävät lipastaskut:
Aito M05 lipastasku: (http://www.varusteleka.fi/fi/product/sa-m05-kahden-lippaan-tasku/13646)
Mil-Tec ”lipastasku”: (http://www.varusteleka.fi/fi/product/mil-tec-modular-system-yleistasku-small/15723)

Myös lähes kaikki muut taskut, kuten kenttäpullotasku, kaasunaamarirtasku ja yleistaskut voi löytää halpaversioina, joissa on vain pieniä kosmeettisia eroja. Suurimpana varmasti se, että aidossa M05:ssa toimii solkina ns. ”Spanish fly” -klipsit, kun halpaversioissa on perinteiset muovisoljet, joiden vaihtaminen tuskin kuitenkaan on suuri homma, jos ne häiritsevät. Pienet sävyerot oliivinvihreissä väreissä voivat olla hieman hankalempia hoitaa, mutta tuskin mahdottomia nekään. Kaikista vaikeinta on löytää 1:1 olevaa liivipohjaa M05 liiviä varten, koska yksikään vastaantulleista MOLLE-liivipohjista ei ole ollut tarpeeksi samannäköinen M05 pohjan kanssa. Eroina ovat mm. MOLLE-nauhakujien eri määrät, edessä olevien klipsien määrä sekä liukuesteet liivin hartioissa.

Loppusanat
Loppujen lopuksi Suomi-setin kasaaminen ei ole mahdotonta, mutta vaatii paljon aikaa, rahaa ja mahdollisesti taitoa, jos esimerkiksi haluaa RK:sta 62 mallin. Varmasti Suomi-setin keräämiseen vaaditaan myös typerää jääräpäisyyttä ja fanaattista uskoa, että Suomen sotilas on kovin karju maan päällä, jotta settiä oikeasti haluaa käyttää.
Varmasti maailmasta löytyy parempia aseita, kantolaitteita ja muita varusteita kuin Suomen Puolustusvoimien jakotavara, mutta se onkin taas toinen tarina.

Toivottavasti teksti kiinnosti edes jotakuta ja mahdollisesti antoi kipinän Suomi-setin kasaamiseen tai helpotti jo aiemmin tehtyä päätöstä aiheesta!


Oma varustus
Tällä hetkellä käytössä on Savotan valmistama M05-liivipohja sekä aidot RK:n 7,62x39 kaliiberin lipastaskut, M05 juomapullotasku sekä M05 yleistasku. Lisäksi yksi Miltecin yleistasku sekä pienempi yleistasku ja Glockille soveltuva SERPA-kotelo ja Glockin OD M78 taisteluveitsi.

Pukuna toimii toistaiseksi jagel-kuvioitu anglia-puku.

RK95:een olen asentanut AK:n sivukiskon, jossa on tarkoitus pitää tähtäinjalkaa ja ACOG-tähtäintä.

Kommentit

Mahtavaa tekstiä! Seuraavaksi Venäjä-settisi? :P

pakko vaan sanoa että on 62:sessakin takana ns "reikätähtäin". :P

Olikos näin? Tarkemmalla tutkailulla, oikeassa olet! En tiiä, miksi muistin, että siinä olis ollu erilainen takatähtäin. Kiitokset korjauksesta!

RK62 mallistahan on kaksi versiota joista toinen aina aika-ajoin mainitaan nimellä RK76. Eroa näillä kahdella ei ole muuta kuin etukahva ja takatähtäin noin käytännössä (ja takatähtäimestäkään en mene takuuseen). Aito RK62: http://world.guns.ru/userfiles/images/assault/as43/valmet_62.jpg, ns. RK76: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/RK_62_76.jpg. RK62 mallissa taisi olla takatähtäimessä korkeus säätö joka oli suoraan AK:sta kopioitu ja tämä voi aiheuttaa harhan että takatähtäin olisi ollut sama kokonaisuudessaan.

Niin siitä Aks74u vielä joo tiedän mut en enää pysty kirjottamaan siihen blogi juttuun mutta sä annoit ehkä väärän laisen sen kahvan siihen koska se ei mene oikein

Huomaa! Sinulla ei ole oikeuksia kommentoida tätä uutista, Kirjaudu vastataksesi.

Vaasa Airsoft Association on airsoft -pelaajille suunnattu yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa ja tukea airsoft -harrastusta Vaasan alueella.

Yhdistys aloitti toimintansa 2010 ja seitsemän perustajajäsenen voimin lähdettiin miettimään miten alueen airsoft harrastusta voitaisiin parantaa. Yhdistys solmi myös yhteistyösopimuksia Suomessa toimivien airsoft ja siihen liittyvien liikkeiden kanssa, jotta yhdistyksen jäsenet voisivat ostaa tuotteita kyseisistä liikkeistä alennetuun hintaan.

Vaasa Airsoft Association, tai tuttavallisemmin VAA, on pelaajille suunnattu järjestö, johon kaikki ovat tervetulleita. Jos haluat olla mukana toiminnassa, liity mukaan!

Terveisin, Vaasa Airsoftin hallitus