Huomaa! Sivut ovat testivaiheessa, joten ongelmia voi vielä löytyä, jos näin on, ilmoitathan asiasta foorumiin.

HerraTutteri´s Blog

Venäjä -setti (FSB/Spetsnaz)

Venäjä: FSB/spetsnaz -setti

Stooria Venäjä-settiä haikaileville ja Venäjän sotavoimien varustuksesta kiinnostuneille. Ensin iso tekstiseinä joutavaa pälpätystä Venäjän sotakamojen lähihistoriasta, joka sisältää tod. näk. suuren määrän asia- ja kirjoitusvirheitä. Jos ei tuota nappaa lukea, voi siirtyä suoraan kohtaan ”Oma settini”, jossa on tarkempaa selostusta nykyisistä kamoista, joita itse käytän.
Tiedän myös, että osittain saatan käyttää ko. maasta termiä ”Venäjä” myös sen Neuvostoliitto ajoilta, mutta syy on vain: Koska Stalin. En jaksa jatkuvasti tarkistella terminologiaa.

Herra Tutterin Historiatunti:
Kiinnostus nykyaikaisen venäläisen taistelijan setin kasaamiseen heräsi suurimmilta osin Perestroikaan liittymisen yhteydessä, kun keskusteltiin venäjähenkisen tiimin toiminnasta. Tuolloin n. 1,5 vuotta sitten ei allekirjoittaneella ollut juurikaan tietoa, millaista varustusta venäläiset joukot nykyaikana todella käyttävät, tai millaista varustetta sikäläiset varusvarastot nurmiporilleen jakavat edes teoriassa. Lähinnä mieleen tuli ARMA 2:ssa olevat venäläissotilaat flora-kuvioissaan tai toisen maailman sodan sinapinväriset sankarit Mosin Naganteineen ja PPSH41:neen.

Hyvin pian asiaan perehdyttyäni selvisi, etteivät venäläiset varmaan itsekään pysy kärryillä kaikista varusteistaan, mitä maan asevoimat päällään ja mukanaan kantavat. Venäjä on iso maa, ja isoon maahan mahtuu jos jonkinlaista sotilastarviketta ja niitäkin suunnattomia määriä. Länsimaisena esimerkkinä mm. USA on täynnä erilaista maastokuviota ja rusas määrä kantolaitetta, jotka kuitenkin jäävät himmeälle hopeasijalle verrattuna rautaesiripun takana olevaan naapuriinsa.

Oma käsitykseni on, että venäläiset kylmän sodan aikana pyrkivät lähinnä pitämään massatuhoaseensa ja muun suuritehoisen arsenaalinsa ajan tasalla, eikä suurta huomioarvoa annettu perusmosurien varusesineille. Pitkään mentiin vanhoilla tuskaa-aiheuttavilla, rumilla ja yksinkertaisilla, mutta samalla varmatoimisilla ja lähes tuhoutumattomilla varusteilla. Parhaimpina esimerkkeinä legendaariset Kalashnikovit ja veshmeshok aka. ”kärsimysreppu”.
Vasta hiljattain, 80-90-luvun taitteessa venäläiset alkoivat taas uusia jalkaväen varusteita ja ovat niitä muokanneet ja päivittäneet jo lukuisia kertoja sen jälkeen.

Lyhyt katsaus Venäjän virallisten maastokuvioiden historiaan paljasti, että kun sinappiin oltiin tarpeeksi kauan luotettu, alettiin aluksi 80-luvulla tarjoamaan käyttöön TTsKO -kuviota ja viimeistään noin 90-luvun alussa jakaa uutena Suuren ja Mahtavan virallisena maastokuviona toimi VSR-kuvio useilla ei värisävyilla. Vuodesta -98 flora-kuvio tuli muotiin armeijan leivissä oleskeleville ja sen käyttö myös vanhempien kuvioiden ohella jatkui pitkälle lähes 2010-luvulle asti. Nykyään Venäjä on siirtänyt joukkonsa digiaikakaudelle uudella digi flora -kuviollaan.

Venäjä on myös kopioinut lähes kaikkien suurten sotilasmahtien sekä joidenkien pienempien armeijoiden käyttämät maastokuviot, tehden niihin lieviä muutoksia, jolloin niiden ei ole katsottu rikkovan copyright-oikeuksia kansainvälisessä oikeudessa. Toisenlaisen oikeudenpäätöksen vaikutus tilanteeseen on tosin aika kyseenalainen... Venäjän omina versioina löytyy mm. MTP/multicam, DPM, woodland, MARPAT, flecktarn, M05 sekä tiger stripe. (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_clothing_camouflage_patterns
Univormujen ja maastoasujen osalta itänaapurimme on myös siunattu runsaudella, sillä erilaisia asuja löytyy niitäkin useita. Erikoisimpia ovat varmasti gorkat, KZS/KZM ”verkkopuvut” ja muut vastaavat univormun päälle tulevat suojapuvut.
Tarkka historiikki Venäjän asevoimien maastokuvioista löytyy täältä

Aseiden osalta Venäjä on kulkenut suurimmalta osin omia polkujaan ja miksi ei, sillä jos venäläiset jotain osaavat tehdä vodkan ja kaviaarin lisäksi, niin aseita. Maailman tunnetuin, myydyin ja käytetyin asekin on AK-47 ja sen useat kymmenet, ellei sadat, variantit ympäri maailmaa.
Venäjä kehitteli AK:n ensiasteen, mallin -47 (7,62x39), 40-luvun puolivälillä / lopulla, josta valmistuttuaan tuli Venäjän asevoimien uusi virallinen palvelusase. Hieman uudistettu versio AKM korvasi pian 47:t ja AKM:ää käytettiinkin siihen asti, kunnes Venäjä päätti siirtyä kevyempään 5,45x39 kaliiberiin ja kehitteli sille tutulta pohjalta AK-74:n variantteineen. Tämäkin ase modernisoitiin AK-74M malliksi 90-luvun alussa. 2010-luvulla Venäjä on alkanut jälleen suurremontin jalkaväen aseistuksessa ja pyrkinyt siirtymään 74M:stä AK12:een. Suunnitelmat ovat kuitenkin viime aikaisten tietojen pohjalta jäissä ja AK-74M pysyy toistaiseksi Venäjän asevoimien virallisena palvelusaseena.

Sotilaallisten kantolaitteidensa saralla Venäjä on luonut massoittain erilaisia liivejä, rigejä, valjaita ja plate carriereita, että niiden kehityksessä ei kukaan täysijärkinen voi pysyä mukana. Mainittavan arvoisia taisteluliivejä/valjaita ovat esimerkiksi 6Sh112, Smersh ja M21/M22/M23 liivit.

Pääkoppansa suojaksi venäläissotilaat saivat käyttää pitkään vain välillä modernisoituja malleja toisen maailmansodan aikaisesta Ssh-40 kypärästä, joista Ssh-68 oli pitkään käytössä, kunnes kevlar-kypärät korvasivat ne 2000-luvun puolella. Nykyään venäläissotilaat tunnetaan erikoisemmista kypäristään, kuten titaanista valmistetusta Sferasta tai maska/altyn -kypäristään titaanisella kasvosuojalla ja visiirillä.

Lisäksi, venäläiset sotkevat todella hämäävästi uutta, vanhaa ja vieläkin vanhempaa varustetta keskenään, jolloin jopa saman joukkueen tai ryhmän sisällä voi olla villi yhdistelmä useaa erilaista univormua, kantolaitetta ja muuta varustusta. Vertaa esim. kuviin Krimin miehityksestä.


Oma settini:
Kun aloitin venäläissettini kokoamista, päädyin ostamaan tavallisen 100% puuvillaisen flora-maastopuvun, koska se on perivenäläinen univormu ja sen ympärille saa helposti kasattua lähes minkälaisen setin tahansa. Flora-puvun lisäksi ostin oliivinvihreän huivin, joka sopi settiin hyvin ja aseena toimi Cyman AK-74N. Kantolaitteena toimi ruskealla VSR-kuviolla tuhritut 6Sh92 taisteluvaljaat, jotka olivat kevyet, mukavat pitää ja niissä pystyi kantamaan runsaasti ammustarvikkeita. Setti oli mukava, etenkin kesähelteille soveltuva ja ainakin omasta mielestäni tyylikäs.
( http://perestroika.suntuubi.com/?cat=5&img=13 )

Kuitenkin innostuin jonkin ajan kuluttua enemmän ”FSB”-tyylisestä erikoisjanttereiden setistä ja aloin hamstrausmaniassani kokoamaan sellaista. Esikuvana toimi netistä bongaamani kuva, joka iski kuin 40 volttinen vodkapullo. ( http://25.media.tumblr.com/tumblr_maswtlZsvc1qa1n7vo1_1280.jpg ).
Ensin tutustuin gorka-pukuun, jota minulle oltiin jo aiemmin kehuttu ja joka vaikutti hyvinkin asiansa ajavalta asusteelta. Gorka on siis pääasiassa vuoristojoukoille ja muille rankoissa paikoissa tai sääoloissa operoiville joukoille suunniteltu univormun päälle tuleva suojapuku, jonka tulisi kestää rankat kenttäolosuhteet ja pitää käyttäjänsä mahdollisimman kuivana ja lämpimänä. Pukua oli aluksi vaikea bongata mistään, mutta hiljalleen niitä alkoi löytymään eBaysta, Varustelekasta, puolalaisesta Frontowiecista ja airsoft kirppareilta. Puvun ostin Puolasta, Frontowiecistä ja sitä kauppaa en ole kertaakaan katunut.

Seuraavaksi oli tarkoitus hankkia Smersh -taisteluvaljaat. Smersh on yksinkertainen valjaista ja vyöstä koostuva valjastetsari, jossa on normaalisti taskut 8:lle AK:n lippaalle (mallista riippuen myös eri aseille omat taskunsa, kuten RPK, PKM tai SVD dragunov), radiolle, venäläiselle kenttäpullolle ja takana buttpack-tyylinen ratkaisu muille tavaroille. Valjaisiin saa vyölle halutessaan myös muita taskuja, mutta ne ovat valmiiksi jo melko täynnä. Smershejä, kuten linkin takana saa myös samasta kaupasta Puolasta kuin gorkiakin, mutta omani ostin suomalaiselta yksityishenkilöltä.

Aseeksi valikoitu E&L:n AK-104 malli, koska itse halusin hieman uudemman mallisen aseen, mutta myös kompaktimman mallin. AKS-74U ei kuitenkaan omaa silmää miellyttänyt, joten päädyin 104:een. AK-104:stä on myös lähes identtinen 105-malli, joka poikkeaa oikeassa maailmassa vain kaliiberiltaan. Airsoft aseessa erona on aseen mukana tuleva lipas, joka on joko 7,62 teräslipas tai 5,45 muovilipas. E&L:n aseita saa melko monesta paikasta, kuten esimerkiksi Puolasta Gunfiresta, josta aseen saa myös paljon halvemmalla kuin suomalaisista kaupoista. Omani ostin Tradesoftista VAA:n jäsenalennuksella.
AK:n kiskoon ostin valkovenäläistä tuotantoa olevan PK-AT -punapistetähtäimen

Viimeinen osa settiä olikin silmiinpistävä venäläinen maska/altyn -kypärä, joka ulottuu sivuista leukaperien kohdalle ja takaa lähes niskaan asti. Kypärän voi ostaa esim. eBaysta, mutta aidot kypärät maksavat pahimmillaan 1000€:n pintaan ja replikat useamman sata euroa. Halvin ja myös fiksuin vaihtoehto oli tehdä kypärä itse vanhasta mopokypärästä sahaamalla, liimaamalla ja spray-maalaamalla. Lopputulos ei välttämättä yllä lähellekään replikojen tasoa, mutta varmasti airsoft-peleissä se kelpaa mainiosti. Alle tulee yksinkertainen musta 1-reikäinen kommandopipo.

Helmikuussa 2016 hommasin vielä settiin mukavaksi lisäykseksi mustan Defender 2 -luotisuojaliivin, jota FSB:n operaattoreiden on muun muassa tiedetty käyttävän. Liivi on 1000D conduraa, joten ei pitäisi tulla repeämiä taikka muutamaan hajoamista. Setti ei vielä(kään) ole täydellinen, mutta hiljalleen alkaa olla sopiva ja itseä tyydyttävä.

Settiä voi lähes loputtomiin muokata ja liittää siihen erilaisia luotisuojaliivejä, vaihdella taisteluliivejä tai aseistusta, eikä kovin helposti voi juurikaan mennä vikaan, sillä tässä kategoriassa valinnanvaraa löytyy runsaasti. Se antaa settiä kasaavalle mahdollisuutta luoda myös jotain itselleen toimivaa ilman, että suuresti vääristelee esikuviaan. Samalla se antaa myös esim. MTP-kuviosta pitävälle hyvän syyn käyttää mielikuviotaan huoletta, ja vain taisteluliiviä ja hihalippuja vaihtamalla voi muuttua veli-venäläisen kommandoksi.


Toivottavasti kirjoitus miellytti ja kysymyksiä ja kritiikkiä saa esittää.

Suomen sotilas - airsoft setti

Tulevassa kirjoituksessa käyn vähän läpi Suomen Puolustusvoimien varusteisiin pohjaavia pelisettejä sekä tämän hetkistä ”Suomihenkistä” pelisettiäni ja sen kasaamista, sekä kasaamiseen liittyviä ongelmia.

Historiikki
Itse kiinnostuin kovasti Suomen Puolustusvoimien käyttämästä varustuksesta varusmiespalveluni aikana. Tuolloin en itse kuitenkaan päässyt vielä vuonna 2009 käyttämään M05 varusteita, mutta uuden ”-05 offensiivisen organisaation” jääkärikoulutuksen saaneena RK95TP tuli hyvinkin tutuksi. Sotilastoiminta oli muutenkin kiehtonut jo lapsesta saakka, joten Puolustusvoimissa viihdyin hyvin ja olin onneni kukkuloilla, kun pääsin tutustumaan kaikkeen siihen liittyvään aivan luvan kanssa ja syvällisemmin, kuin koskaan ennen.

Softauksen aloittaessani kesäkuussa 2012 en vielä edes varsinaisesti tiennyt, että alkaisinko keräämään mitään tiettyä settiä, kunhan nyt halusin kokeilemaan softausta tietämättä siitä yhtään mitään. Heti ensi kerran jälkeen jäin siihen kuitenkin koukkuun ja hyvin pian keskusteltuani muiden pelaajien kanssa viikonloppupeleissä päätin, että haluan koota varustuksen, joka mallintaisi jotain oikeasti käytössä olevaa sotilasvarustusta. Tällöin kaapin pohjalle jäivät erämiesasu ja flecktarn-kuvioitu crossdraw-liivi.

Ongelmaan, johon törmäsin melkein heti, kun aloin Suomen varustusta mallintavaa settiä keräämään, oli se, että toisin kuin monen muun ison maan kohdalla, Suomen varustusta mallintavaa tai aitoa jakotavaraa oli hyvin vaikeaa tai lähes mahdotonta löytää, koska PV pitää kovasti kiinni etenkin uusista tavaroistaan ja niiden mallisuojista. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää muutaman vuoden takaista selkkausta, kun Varusteleka möi venäläistä pukua, jonka kuviointi oli lähes ilmetty M05 kuvio, jolloin Puolustusvoimista kiellettiin puvun myynti ja maahantuonti Suomeen.
(http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288529931265.html).
Luonnollisesti ajoittain voi bongata myynnissä erilaisia puolustusvoimien uusiakin vaate- ja varustekappaleita, joita varusmiehet ovat mahdollisesti salakuljettaneet ulos varusmiespalveluksensa aikana, mutta sehän on tietysti väärin ja kovin rumasti tehty.

RK62 / RK95TP
RK62 oli Suomen Puolustusvoimien ensimmäinen vaikinaiseen palvelukseen käyttöönotettu rynnäkkökivääri ja se oli suunniteltu ja valmistettu suomessa SAKOn ja Valmetin toimesta. Sen kaliiberi on 7.62 x 39, koska tehokkaamman kaliiberin todettiin sopivan paremmin Suomen maastossa käytettäväksi sen tehon ja läpäisykyvyn takia.

RK95TP oli seuraavan sukupolven malli RK62:sta, jossa oli muutettu joitain ulko-osia, mutta kaliiberi pysyi samana. Suurimmat muutokset 62 ja 95 mallien välillä olivat taittoperän lisääminen vakioksi aseeseen, tähtäimien muuttaminen, aikaisemmasta AK-mallisesta takatähtäimestä siirtyminen ”reikätähtäimeen”. Lisäksi RK95:een oli mahdollista lisätä paljon erilaisia lisäosia kuten tähtäimiä, vaimentimia, kiväärikranaatteja jne. Ainoa huono puoli RK95:ssa oli se, että se ei ollut lisävarusteidensa kautta yhteensopiva minkään muun maan tai liittouman kanssa sekä sen valmistus on hidasta ja kallista.

Molemmissa aseissa koneiston toimintamalli on AK-mallinen, koska aseiden esikuvana toimi venäläinen AK47/AKM, jota vain muokattiin ulkoisesti.

Vain reilut pari kuukautta softattuani törmäsin netissä G&G:n valmistamaan ”GK 99:iin”, eli 1:1 kopioon aseesta, jota olin käyttänyt ja siitä hellästi huolehtinut vuoden päivät, ja jota voisin nyt alkaa käyttämään myös uudessa harrastuksessani! Rakastuin aseeseen heti ensisilmäyksellä ja kun sain aseesta vielä lisätietoa sekä kehuja sen pelikelpoisuudesta, oli jo parin viikon päästä iso paketti odottamassa läheisessä Siwassa. Hetken aikanaan mietin, oliko järkevää käyttää 400€ aseeseen, kun en ollut harrastusta vielä varsinaisesti kerennyt aloittamaankaan, mutta nekin ajatukset hävisivät nopeasti.
Saatuani aseen käsiini ja siihen tutustuttuani, päätin, että haluan kerätä sen ympärille soveltuvan setin.
Olen yhden RK62 airsoft-konversion nähnyt myynnissä, jolle hintaa tuli aika runsaasti, johtuen lähinnä siitä, että RK95:n tai AK47:n airsoft version muokaaminen RK62:ksi vaatii paljon aikaa, kärsivällisyyttä, rahaa ja erikoisempia materiaaleja.
Tähänkin projektiin löytyy kuitenkin ohjeet mm. juoksuhaudasta (http://www.juoksuhauta.net/stories.php?story=rk)

RK:ssa käytettävien lisävarusteiden, kuten pistimien, tähtäimien ja muiden taktisten kilkkeiden hankkiminen tulee varmasti olemaan vaikeaa, viitaten aiemmin kerrottuun esimerkkiin Puolustusvoimien suhtautumisesta omien tavaroidensa joutumisesta siviilimarkkinoille. Mutta esimerkiksi SAKO:n valmistama aitoon RK:hon tarkoitettu tähtäinkisko ei mene G&G:n airsoft versioon. Tämän takia voidaan joutua käyttämään mielikuvitusta ja leegoillarakentelutaitoa esimerkiksi punapiste- ja kiikaritähtäimien asentamisen kanssa.

M62 ja M91
Vanhempaa M62 ja M91 -kuvioitua pukua myydään monessa paikassa aivan laillisesti (kuten: www.inttistore.fi/army/vaatetus-army/maastupuvut-asut/sa-maastopuku-m-91.html), eikä sen hankkimisessa ole juurikaan suurta ongelmaa, ellei pidä uusien pukujen varsin suolaista hintaa sellaisena. M91:n ja M62:n ero oli hieman muutetussa maastokuviossa sekä taskujen asettelun ja puvun leikkauksen muutoksissa. M62 puvun ominaisuutena oli mm. se, että puvussa oli kaksi puolta, maastokuvioitu puoli kevät-kesä-syksy ajalle ja kokovalkoinen puoli, jolloin sitä voitiin käyttää talvella. M91 puku on/oli vielä viime aikoina käytössä jonkin verran, mutta viimeisten 3-4 vuoden aikana Puolustusvoimat on siirtynyt suurelta osin ja nopeaan tahtiin varustamaan kaikki varusmiehet ja reserviläisetkin M05-kuviolla.

Vanhemman mallin M85 taisteluvyöt ovat kuitenkin kiven alla, eikä niihin juurikaan törmää myynti-ilmoituksissa. M85 oli yksinkertainen Y-valjaisiin, vyöhön ja näihin kiinnittyviin taskuihin pohjaava kantolaite. Taskut ovat osa kantolaitetta koossa pitävää järjestelmää. Vyön ammustaskun voi löytää (http://swat.fi/varusteet/liivit?product_id=4020) ja liivin pohjaksi voi ottaa hieman samalta näyttävän ruotsalaisen uudemman mallisen taistelyvyön (http://swat.fi/varusteet/liivit/tst-vyo-112). Tiedoksi kuitenkin kaikille liivin kokematta jääneille se, että taisteluvyö mallia 85 on hirveä ja epäergonominen kantolaite, joka poikkeaa täysin nykymaailman turvatyynyillä ja mehubaareilla varustettuihin MOLLE-liiveihin. Mutta jos aika on kullannut muistot tai etsii peleistä saatavaa tuskaa ja kärsimystä, on M85 täydellinen vaihtoehto kantolaitteeksi!

Ennen M85:ttä käytössä oli M60 taisteluvyö, johon sai liitettyä erilaisia käytössä olleiden aseiden lipastaskuja konepistoolista kivääriin ja rynnäkkökivääriin. M60 -taisteluvyötä voi ostaa esim. (http://swat.fi/varusteet/liivit/sa-tst-vyo-m-60)

M05
Uutta M05-varustusta Puolustusvoimat ei ole vielä julkaissut myytäväksi, (liiviä lukuunottamatta) mutta sen jakaminen varusmiehille ja reserviläisille on suuresti kasvanut viime aikoina. Puvun suurin ero M91 pukuun nähden on täysin uusi ja tehokas digitaalinen kuviointi verrattuna edelliseen M91:n ”perinteiseen” laikukkaaseen maastokuvioon. Myös M91:stä poiketen arvomerkkien paikka on siirretty kaulalta keskelle rintakehää. Venäläinen anglija -kuvio on lähes täysi kopio M05 -kuviosta, ja kuten aiemmin mainittiin, sen maahantuonti ja myynti Suomessa kiellettiin Puolustusvoimien määräyksestä. Anglija -pukua saa ostettua edelleen ulkomailta, josta itsekin hankin omani. Olen pukua muokannut jonkin verran, esimerkiksi leikkauttanut housut uuden mallisiksi ja neulonut velcropaikat takkiin merkkejä varten.

Pukujen leikkaus ja taskut ym. sellainen eroavat kuitenkin täysin toisistaan. Anglija puvussa on mm. pelkästään nappikiinnitykset takin sulkemiseen ja taskuihin, kun taas M05:ssa vetoketjuja ja velcroa; Anglija on tarkoitettu maastopuvun päälle laitettavaksi suojapuvuksi, jolloin sen leikkaus on huomattavasti tilavampi kuin M05:ssa, eikä Anglijassa ole taitettavaa kaulusta, kuten M05:ssa; Anglijassa on pukuun ommeltu huppu, mitä M05:ssa ei ole; ja Anglija puvusta puuttuvat M05:sta löytyvät velcropaikat arvo-, maa- ja joukko-osastotunnuksille.

Uutta Savotan valmistamaa aitoa M05 taisteluliiviä ja aitoja liivin taskuja myydään julkisesti myös siviilimarkkinoille ja reserviläisille, mutta niissä hinnat ovat korkealla, myös käytettyjen varusteiden osalta. Liiviä myy mm. Varusteleka (http://www.varusteleka.fi/fi/product/sa-m05-taisteluliivi-taskuilla/24300). Itse kuitenkin kokosin M05-liivini irrallisista eri valmistajien MOLLE-liivipohjasta ja -taskuista, jotka pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta olivat hyvin samannäköisiä Puolustusvoimien jakotavaran kanssa ja hinta oli parhaimmillaan kymmenesosa aidosta Savotan tekeleestä. Tietysti aitojen taskujen ja halpaversioiden kesto liikkuu aivan eri sfääreissä. Esimerkkinä eroista toimivat vaikka liivissä käytettävät lipastaskut:
Aito M05 lipastasku: (http://www.varusteleka.fi/fi/product/sa-m05-kahden-lippaan-tasku/13646)
Mil-Tec ”lipastasku”: (http://www.varusteleka.fi/fi/product/mil-tec-modular-system-yleistasku-small/15723)

Myös lähes kaikki muut taskut, kuten kenttäpullotasku, kaasunaamarirtasku ja yleistaskut voi löytää halpaversioina, joissa on vain pieniä kosmeettisia eroja. Suurimpana varmasti se, että aidossa M05:ssa toimii solkina ns. ”Spanish fly” -klipsit, kun halpaversioissa on perinteiset muovisoljet, joiden vaihtaminen tuskin kuitenkaan on suuri homma, jos ne häiritsevät. Pienet sävyerot oliivinvihreissä väreissä voivat olla hieman hankalempia hoitaa, mutta tuskin mahdottomia nekään. Kaikista vaikeinta on löytää 1:1 olevaa liivipohjaa M05 liiviä varten, koska yksikään vastaantulleista MOLLE-liivipohjista ei ole ollut tarpeeksi samannäköinen M05 pohjan kanssa. Eroina ovat mm. MOLLE-nauhakujien eri määrät, edessä olevien klipsien määrä sekä liukuesteet liivin hartioissa.

Loppusanat
Loppujen lopuksi Suomi-setin kasaaminen ei ole mahdotonta, mutta vaatii paljon aikaa, rahaa ja mahdollisesti taitoa, jos esimerkiksi haluaa RK:sta 62 mallin. Varmasti Suomi-setin keräämiseen vaaditaan myös typerää jääräpäisyyttä ja fanaattista uskoa, että Suomen sotilas on kovin karju maan päällä, jotta settiä oikeasti haluaa käyttää.
Varmasti maailmasta löytyy parempia aseita, kantolaitteita ja muita varusteita kuin Suomen Puolustusvoimien jakotavara, mutta se onkin taas toinen tarina.

Toivottavasti teksti kiinnosti edes jotakuta ja mahdollisesti antoi kipinän Suomi-setin kasaamiseen tai helpotti jo aiemmin tehtyä päätöstä aiheesta!


Oma varustus
Tällä hetkellä käytössä on Savotan valmistama M05-liivipohja sekä aidot RK:n 7,62x39 kaliiberin lipastaskut, M05 juomapullotasku sekä M05 yleistasku. Lisäksi yksi Miltecin yleistasku sekä pienempi yleistasku ja Glockille soveltuva SERPA-kotelo ja Glockin OD M78 taisteluveitsi.

Pukuna toimii toistaiseksi jagel-kuvioitu anglia-puku.

RK95:een olen asentanut AK:n sivukiskon, jossa on tarkoitus pitää tähtäinjalkaa ja ACOG-tähtäintä.

Vaasa Airsoft Association on airsoft -pelaajille suunnattu yhdistys, jonka tarkoituksena on parantaa ja tukea airsoft -harrastusta Vaasan alueella.

Yhdistys aloitti toimintansa 2010 ja seitsemän perustajajäsenen voimin lähdettiin miettimään miten alueen airsoft harrastusta voitaisiin parantaa. Yhdistys solmi myös yhteistyösopimuksia Suomessa toimivien airsoft ja siihen liittyvien liikkeiden kanssa, jotta yhdistyksen jäsenet voisivat ostaa tuotteita kyseisistä liikkeistä alennetuun hintaan.

Vaasa Airsoft Association, tai tuttavallisemmin VAA, on pelaajille suunnattu järjestö, johon kaikki ovat tervetulleita. Jos haluat olla mukana toiminnassa, liity mukaan!

Terveisin, Vaasa Airsoftin hallitus